kunstijsbaan kennemerland haarlem

Publicatie project Kunstijsbaan Kennemerland Haarlem

In 2003 ontwierpen wij in opdracht van Stichting Kunstijsbaan Kennemerland de galerij overkapping voor de ijsbaan. De wens om bij regen droog te kunnen schaatsen werd vertaald in een gebogen dakconstructie gedragen door houten gelamineerde liggers. Door toepassing van een stalen “space-frame”, die de vorm van de baan volgt, werd bereikt dat er weinig kolommen nodig waren zodat de openheid en ruimtelijke beleving op de ijsbaan bewaard bleef. Door de kap iets “op te tillen” en op baannivo te voorzien van een glazen plint, blijft de omgeving zichtbaar vanaf de baan, maar is de functie van het gebouw ook afleesbaar vanuit het publieke domein.

In 2006 werd de overkapping in gebruik genomen en sindsdien functioneert het naar grote tevredenheid van haar gebruikers. De galerij overkapping is een fase-uitwerking van het totaalplan om de gehele ijsbaan te overkappen, dus inclusief de middenbaan. Deze wens van het bestuur is nog steeds aanwezig.

Onlangs werd ons project gepubliceerd in het boek “Haarlem!”. Een uitgave van fotograaf Michel Campfens. Hij legt stadsgezichten en kenmerkende gebouwen van Haarlem vast in een serie mooie foto’s. De foto bovenaan het artikel is door hem gemaakt en dat willen we maar al te graag delen. In één oogopslag wordt hiermee het interieur van het ontwerp uitgelegd. De overkapping waar we als Haarlems architectenbureau trots op zijn!

Foto: Michel Campfens © 2019