zonnepanelen muziekgebouw amsterdam

Zonnepanelen Muziekgebouw Amsterdam

Als “prefered partner” heeft Archstudio architectonische ondersteuning geboden aan Zon&Media, een bedrijf gespecialiseerd in complexe verduurzamingsprojecten. Samen hebben we een zonnepaneleninstallatie ontworpen op het dak van het Muziekgebouw te Amsterdam. De uitdagingen zaten voornamelijk in een oplossing vinden voor de beperking van het toevoegen van gewicht op het dak en het nabijgelegen hotel mocht geen hinder ondervinden van reflectie. Hiervoor hebben we vooraf met geavanceerde software een reflectiestudie uitgevoerd.

Opdrachtgever: Beheerstichting Accommodatie Muziekgebouw/ Bimhuis (BAMB)

Ontwikkelaar: Zon&Media B.V.

Ontwerp: Archstudio Architecten

Uitvoerende partij: energy@home, installatie zonnepanelen

Verankeringstechniek: Technea B.V.

Zonnepanelen: Exasun B.V., esthetische zonnepanelen

Hieronder het persbericht wat door het Muziekgebouw is opgesteld.

“Muziekgebouw aan ’t IJ en het BIMHUIS hebben 964 zonnepanelen op het dak laten installeren waarmee jaarlijks 270.000 kWh stroom opgewekt wordt. Dit staat ongeveer gelijk aan het energieverbruik van 77 huishoudens. Het is één van de projecten waarmee het Muziekgebouw in Amsterdam verder verduurzaamt.

Al vóór de installatie van het zonnepark kreeg het Muziekgebouw in september 2019 het BREEAM In-Use –certificaat waarmee het gebouw ‘very good’ scoorde. Eerder dit jaar is de gebouwverlichting vervangen door LED en zijn er bewegingsschakelaars geïnstalleerd. Het gebouw is aardgasvrij en maakt gebruik van een warmte/koude bron voor de verwarming. De volgende stap is om de afvalstromen meer circulair te maken.

De zonnepanelen zijn stormvast en ballastvrij gemonteerd door installatiebedrijf Technea, zodat het platte dak niet onnodig wordt belast. De zonnepanelen zijn zo gelegd dat er geen reflectie is voor omliggende gebouwen en dat ze gelijkmatige stroom leveren. Het zonnepanelenproject is mede mogelijk gemaakt met de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie, de SDE, van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Op woensdag 20 november werd in aanwezigheid van Touria Meliani, wethouder Kunst en Cultuur & Gemeentelijk Vastgoed van Amsterdam, de zonnepaneleninstallatie feestelijk in gebruik genomen.”