lezing circulaire economie cepezed delft

Lezing Circulaire Economie Cepezed Delft

We waren deze week bij de lezing circulaire economie onder leiding van Paddy Sieuwerts, Partner/ architect bij  Cepezed architecten te Delft.

De lezing werd gehouden op hun kantoor in het kader van ‘De Week van de Circulaire Economie 2020’. De landelijke themaweek beleeft dit jaar zijn vijfde editie en staat dit keer in het teken van ‘Tour Circulair’. Ruim honderd koplopers door het land organiseren activiteiten op het gebied van circulariteit.

Paddy vertelde uitgebreid over Cepezed’s visie op circulair bouwen. Hij lichtte die toe aan de hand van bekende case studies, zoals The Green House in Utrecht, de Tijdelijke Rechtbank AmsterdamDepot Amsterdam Noord van het Stadsarchief Amsterdam en Bouwdeel D(emontabel). Dat laatste project hebben ze net gerealiseerd op eigen terrein. Na de lezing was er gelegenheid dit gebouw D(emontabel) te bekijken.

Onderdeel van de lezing was ook de “lessons learned” ofwel de do’s & don’ts. Verandering begint immers bij het delen van zowel kennis als ervaring.

Goed te horen dat circulaire gebouwen niet altijd ontworpen hoeven te worden vanuit de gedachte dat ze na een bepaalde periode weer afgebroken dienen te worden, maar dat er tijdens het ontwerpproces goed wordt onderzocht waarom er bepaalde materialen nodig zijn. Het detail kan tot de essentie worden teruggebracht en alle elementen, zoals installaties, verlichting en constructie, geintegreerd in één oplossing. Dit levert minimalistische details op met beperkt gebruik van materiaal. Iets wat al vanaf de oprichting van het bureau in hun DNA zit.