Nieuwbouw CLT atelierwoningen Haarlem

Archstudio heeft twee geschakelde atelierwoningen ontworpen in het Zijlwegkwartier te Haarlem. Deze buurt kent voornamelijk woningbouw uit de jaren 20 van de vorige eeuw.

De locatie is zeer gunstig gelegen, net buiten het centrum en goed bereikbaar middels verschillende uitvalswegen.

Op de plek van een voormalige werkplaats komen deze twee ruime herenhuizen. Qua architectuur is er bewust aansluiting gezocht met de bestaande woningen in de straat. Zo komen er kenmerkende witte spekbanden in de metselwerk gevel en zijn de verhoudingen van de gevelopeningen in lijn met de belendende panden. Het dak wordt afgedekt met blauw gesmoorde dakpannen.

De casco bouw zal uitgevoerd worden in CLT ofwel Crossed Laminated Timber, een duurzame bouwmethode waarbij zowel wanden als vloeren uit hout bestaan. Naast het positieve milieuaspect, is dit ook een zeer efficiente en snelle manier van bouwen. En dat komt goed uit, want in de smalle straatjes is het lastig manouvreren voor de aanvoer van bouwmaterialen. De meeste bouwkundige elementen worden in de werkplaats gemaakt en kunnen zo op locatie in elkaar gezet worden als een bouwpakket.

Door in een vroeg stadium van het ontwerpproces om de tafel te zitten met adviseurs op het gebied van CLT en duurzame installatietechnieken wordt een hoogwaardig resultaat bereikt.

Bekijk de woningen op Funda